Barnen har sportlov och jag har tagit ledigt för att få vara hemma med dem. Igår åkte vi in till Linköping och åkte gokart. Det var så roligt! Sedan hälsade vi på hos mormor och fick pannkakor med hallon och glass. Det fanns mycket att vara tacksam för en dag som denna. Men det som barnen skrek högst av lycka för, var när de fick den kvällsmat de önskade - råraka med rödlök, rom och gräddfil. Det är inte bara deras mamma som är mattokig!
Råraka är så enkelt att göra och det blir så gott. Tillbehören går ju också att variera, även om vi föredrar de klassiska.
Råraka (ca 6 stycken)
Ingredienser
6 potatisar
Gräddfil
1 rödlök
Löjrom, men det går också bra med vanlig stenbitsrom som på bilden.
Förbered tillbehören först, så att du får äta rårakorna varma. Finhacka rödlöken och ta fram rom och gräddfil.
Skala och riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet. Salta och peppra.
Ha fett i en stekpanna och lägg i riven potatis, ca 1 dl är lagom per kaka. Tryck ut potatis i stekpannan så att den blir tunn, men ändå håller ihop. Stek på svag värme på båda sidorna.
Steker du många kan du hålla dem varma i ugnen under tiden. Tänk bara på att inte lägga dem på varandra, för då fastnar dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar