![]() |
Estellebakelsen |
Prinsessan Estelle är ju också hertiginna av Östergötland. När detta blev känt tog det inte lång tid innan en bakelse var uppkallad efter hennes namn. Det är en avancerad skapelse som ger smaklökarna en rejäl utmaning. Den föll dock inte mig riktigt i smaken. För mycket grädde och för många olika smaker i en lite märklig kombination. Men den är oerhört vacker att se på!
Bakelsen på bilden är bakad av Lanemo Konditori och det var även de som vann tävlingen när Estellebakelsen skulle skapas. De har även, utöver vad receptet nedan beskriver, lagt ett guldskimmer över den rosa marsipanen och prytt grädden med några guldkulor.
Så här gör du din egen Estellebakelse:
Estellebakelsen är uppbyggd med en chokladkaksbotten längst ner, därpå läggs morotskräm. Därpå ett lager av den ljusa sockerkakan och sedan spritsas en ordentlig klick av rabarbergrädde.
Ingredienser
Den ljusa sockerkaksbotten
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, häll i en bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna, stansa ut runda formar.
Chokladkaksbotten
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bakas i en bröad springform i 175 grader 15-20 min. Låt svalna, stansa ut runda formar.
Rabarbergrädde
100 g rabarber
25 g socker
1 msk pressad citron
½ gelatinblad
2 dl grädde
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skär rabarbern i 1cm stora bitar. Lägg rabarber, socker och citronsaft i en kastrull. Koka tills rabarbern är mjuk. Tag av från värmen och tillsätt gelatinbladet. Svalna.
Blanda kompotten med den vispade grädden.
Morotskräm
50 g Bleckenstads morotsmarmelad
1 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde
pressad citron
Blanda morotsmarmeladen med vaniljkrämen och den vispade grädden. Smaksätt med lite pressad citron.
Dekoration
Blå, gul och rosa marsipan
Vispad grädde
Flädersaft från Brunneby
Kavla blå och gul marsipan tätt så de fastnar och går ihop med varandra. Stansa ur stjärnor så de blir både blå och gula. Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen med marsipanen och skär bort överflödig marsipan runt kanten. Vispa lite grädde smaksatt med flädersaften. Spritsa en gräddros på toppen av bakelsen. Toppa med en stjärna.
Sådär, då var konstverket färdigt!
Har du smakat Estellebakelsen? Vad tyckte du?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar