![]() |
Minisemlor till fikat |
Jag tycker det är extra gott med mini-semlor. På det viset kommer man åt det gottaste lite snabbare, alltså mandelmasseröran. Och så ser de ju så extra söta ut när de är så små!
Det här receptet utgick jag ifrån när jag gjorde mina mini-semlor:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
140 g strösocker
250 g Kesella Kvarg (fast jag tog filmjölk)
10 g salt
1,1 kg vetemjöl
1 ägg
Till fyllningen behövs:
mandelmassa
grädde
florsocker
Gör så här
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37 grader)
- Smula jästen i degbunken. Häll i mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt salt, kvarg/filmjölk, socker och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt i några minuter tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Baka ut små, runda och släta bullar. Nu ska de jäsa i 20 minuter på plåt med bakplåtspapper under bakduk.
- Vispa upp ett ägg (som alternativ kan du använda vatten) och pensla bullarna.
- Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
- Låt bullarna svalna av innan du fryser dem eller skär av ett litet lock på varje bulle.
- Gröpa ur en del av inkråmet i bullen så att det blir ett hål. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och mjölk.
- Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och spritsa/klicka ut över bullarna.
- Lägg på locken och sikta över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar