måndag 14 januari 2013

Nyårsdessert

Citrontarte med ananasgazpacho och mangosorbet
Den här desserten gjorde jag till nyårsafton. Det blev en härlig färgklick och piggade upp med både färg och smak. Gazpachon blev över till dagen därpå, så då tog vi den till frukosten. Den kändes oerhört nyttig! Skönt med en inte så mäktig dessert på nyårsafton, då man ändå äter så mycket.

Citrontarte med ananasgazpacho

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
2-3 msk vatten

Blanda vetemjöl, smör och socker. Tillsätt vatten så det blir en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform med avtagbar kant. täck kanten med aluminiumfolie och strö torkade ärtor i botten. Förgrädda vid 150 grader tills skalet får fin färg. Ta ur ärtorna och ta av folien.

Citronfyllning
340 g grädde
360 g socker
9 ägg
4 citroner, skal och saft

Koka upp grädden. Vispa socker, ägg, citronskal och citronsaft. Tillsätt grädden. Värm upp till 75 grader. Skumma av och sila. Fyll det förgräddade pajskalet, grädda vid 140 grader i 10 minuter. Höj värmen till 150 grader och baka tills pajen är klar i ca 20 minuter. Kyl.

Ananasgazpacho
1/2 ananas
2 lime, saften
1 dl vatten
1 gul paprika

Skär ananasen och paprikan i bitar. Mixa alla ingredienser i 5 minuter. Serveras kyld.

Servera som på bilden. Jag la upp en kula mangosorbet till och det blev mycket gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar