onsdag 20 februari 2013

Barnens favoriträtt

Barnen har sportlov och jag har tagit ledigt för att få vara hemma med dem. Igår åkte vi in till Linköping och åkte gokart. Det var så roligt! Sedan hälsade vi på hos mormor och fick pannkakor med hallon och glass. Det fanns mycket att vara tacksam för en dag som denna. Men det som barnen skrek högst av lycka för, var när de fick den kvällsmat de önskade - råraka med rödlök, rom och gräddfil. Det är inte bara deras mamma som är mattokig!

Råraka är så enkelt att göra och det blir så gott. Tillbehören går ju också att variera, även om vi föredrar de klassiska.

Råraka (ca 6 stycken)

Ingredienser
6 potatisar
Gräddfil
1 rödlök
Löjrom, men det går också bra med vanlig stenbitsrom som på bilden.

Förbered tillbehören först, så att du får äta rårakorna varma. Finhacka rödlöken och ta fram rom och gräddfil.
Skala och riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet. Salta och peppra.
Ha fett i en stekpanna och lägg i riven potatis, ca 1 dl är lagom per kaka. Tryck ut potatis i stekpannan så att den blir tunn, men ändå håller ihop. Stek på svag värme på båda sidorna.

Steker du många kan du hålla dem varma i ugnen under tiden. Tänk bara på att inte lägga dem på varandra, för då fastnar dem.

lördag 16 februari 2013

Barns matintresse

Det sägs att Sverige är det land där flest kokböcker ges ut varje år. Intresset för mat är stort och det märks inte minst på alla matprogram på TV med olika inriktningar. Inte konstigt då att intresset för mat även sprids ner till barnen.

Jag skrev tidigare om filmen Råttatouille och matlagningskurserna i Paris. Men man behöver inte åka till Paris för att hitta matlagningskurser för barn, utan det finns även i Sverige. På Panduro finns det speciella materialsatser för barn där de kan baka cupcakes. Jag har inte provat själv, men funderat många gånger.

Dagens Nyheter har lekt "Halv åtta hos mig" med en barnfamilj och skrivit om detta, som ett tecken på att matintresset kryper allt längre ner i åldrarna. De tre barnen mellan 7 och 12 år ansvarar för var sin rätt under middagen och sätter sedan betyg. "Alla kan laga mat" är ju något som råttan Remy i Råttatouille säger, och det stämmer ju verkligen. Ett ökat matintresse bland barn ser jag som positivt, så länge som det handlar om lekfullhet, kunskap och samvaro.

fredag 15 februari 2013

Mitt favoritredskap i köket

När jag hittade denna lilla kniv var det kärlek vid första ögonkastet. Jag insåg hur mycket jag hade saknat en sådan sak i mitt liv. Innan var det idel irritation över slöa knivar, men nu har jag en som alltid är redo.

I mitt kök blir det en hel del tomater som används. De har en given plats i en sallad. Med denna behöver jag inte bli sur över slöa knivar som mosar sönder tomaterna eller halkar över tomatskalet. Och något som är ännu bättre - denna kniv behöver inte slipas!

söndag 10 februari 2013

Sök till Hela Sverige bakar!

Du har väl inte missat programmet Hela Sverige bakar på Sjuan? Ett mysigt och vackert program där deltagarna tävlar om att bli Sveriges bästa hemmabagare. På deras sajt finns det några klipp där du kan se utdrag ur programmet, men för att se hela den tidigare säsongen måste du ha TV4 Play Premium.

Nu söker de nya deltagare till säsong 2. Kanske vill du vara med? Läs mer om hur du ansöker här.

tisdag 29 januari 2013

Råttatouille

En mysig och matsprakande animerad film som utspelar sig i matlagningens mecka - Paris!

Råttan Remy är annorlunda i jämförelse med de andra råttorna. Han drömmer om att bli mästerkock och äter inte vilka sopor som helst. En råtta är ju dock inget som någon restaurang vill få in. Men Remy har tur och träffar kökspojken Linguini och tillsammans gör de storverk i köket på en av de bästa krogarna i Paris.

Restaurangen Gusteau finns inte i verkligheten, men förebilden sägs vara den klassiska restaurangen La Tour d'Argent i Paris. Och just där var jag med min man år 2002 när vi besökte Paris. Dock blev vi inte insläppta längre än till vestibulen, utan fick gå till deras presentbutik och lunchrestaurang. Efter en stund kom det någon slags springpojke efter oss, med en påse med lite information och en meny i. Den menyn pryder nu vår köksvägg.

Om man vill resa till Paris med sina barn och låta dem få lära sig matlagning, finns det flera kurser. Det här är två:
My genie in Paris
Le Cordon Bleu

Man kan också resa i Råttatouilles spår.

torsdag 24 januari 2013

Vilket är ditt favoritredskap i köket?

Det finns så många bra, påhittiga, ovanliga och roliga redskap att använda sig av i köket. Och ett av de bästa sätten att få nys om nya, är att få tips från andra! Jag tänkte även dela med mig av mina. Mitt kommande inlägg under denna etikett kommer att handla om ett redskap i köket som jag inte vill vara utan. Vilket tror ni det är?

torsdag 17 januari 2013

Julie & Julia

Ännu en till fantastisk film om matlagning!

Filmen kom 2009 och baseras på två sanna historier, som just i denna film sammanvävs. Den ena berättelsen handlar om Julia Child (spelad av Meryl Streep) som i USA blev en stark föregångare för det franska köket. Hon utbildades vid Cordon Bleu i Paris på 50-talet och startade sedan sin egen matlagningsskola och blev TV-kock.

Den andra berättelsen i filmen handlar om Julie Powell (spelad av Amy Adams) som genom sin 30-års kris bestämmer sig för att påbörja ett stort matprojekt - hon ska på ett år laga alla de 524 maträtter som Julia Childs bok "Det goda franska köket" innehåller, samtidigt som hon bloggar om det. Denna del av filmen sker i nutid.

Kanske låter den inte så kul, men jag tycker filmen var både rolig och intressant. Nu var det ett tag sedan jag såg den, men jag ska nog se den igen!

måndag 14 januari 2013

Nyårsdessert

Citrontarte med ananasgazpacho och mangosorbet
Den här desserten gjorde jag till nyårsafton. Det blev en härlig färgklick och piggade upp med både färg och smak. Gazpachon blev över till dagen därpå, så då tog vi den till frukosten. Den kändes oerhört nyttig! Skönt med en inte så mäktig dessert på nyårsafton, då man ändå äter så mycket.

Citrontarte med ananasgazpacho

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
2-3 msk vatten

Blanda vetemjöl, smör och socker. Tillsätt vatten så det blir en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform med avtagbar kant. täck kanten med aluminiumfolie och strö torkade ärtor i botten. Förgrädda vid 150 grader tills skalet får fin färg. Ta ur ärtorna och ta av folien.

Citronfyllning
340 g grädde
360 g socker
9 ägg
4 citroner, skal och saft

Koka upp grädden. Vispa socker, ägg, citronskal och citronsaft. Tillsätt grädden. Värm upp till 75 grader. Skumma av och sila. Fyll det förgräddade pajskalet, grädda vid 140 grader i 10 minuter. Höj värmen till 150 grader och baka tills pajen är klar i ca 20 minuter. Kyl.

Ananasgazpacho
1/2 ananas
2 lime, saften
1 dl vatten
1 gul paprika

Skär ananasen och paprikan i bitar. Mixa alla ingredienser i 5 minuter. Serveras kyld.

Servera som på bilden. Jag la upp en kula mangosorbet till och det blev mycket gott.

fredag 11 januari 2013

Estellebakelsen

Estellebakelsen
Har du provat Estellebakelsen?

Prinsessan Estelle är ju också hertiginna av Östergötland. När detta blev känt tog det inte lång tid innan en bakelse var uppkallad efter hennes namn. Det är en avancerad skapelse som ger smaklökarna en rejäl utmaning. Den föll dock inte mig riktigt i smaken. För mycket grädde och för många olika smaker i en lite märklig kombination. Men den är oerhört vacker att se på!

Bakelsen på bilden är bakad av Lanemo Konditori och det var även de som vann tävlingen när Estellebakelsen skulle skapas. De har även, utöver vad receptet nedan beskriver, lagt ett guldskimmer över den rosa marsipanen och prytt grädden med några guldkulor.

Så här gör du din egen Estellebakelse:


Estellebakelsen är uppbyggd med en chokladkaksbotten längst ner, därpå läggs morotskräm. Därpå ett lager av den ljusa sockerkakan och sedan spritsas en ordentlig klick av rabarbergrädde.

Ingredienser
Den ljusa sockerkaksbotten
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, häll i en bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna, stansa ut runda formar.


Chokladkaksbotten
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bakas i en bröad springform i 175 grader 15-20 min. Låt svalna, stansa ut runda formar.


Rabarbergrädde
100 g rabarber
25 g socker
1 msk pressad citron
½ gelatinblad
2 dl grädde
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skär rabarbern i 1cm stora bitar. Lägg rabarber, socker och citronsaft i en kastrull. Koka tills rabarbern är mjuk. Tag av från värmen och tillsätt gelatinbladet. Svalna.
Blanda kompotten med den vispade grädden.


Morotskräm
50 g Bleckenstads morotsmarmelad
1 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde
pressad citron
Blanda morotsmarmeladen med vaniljkrämen och den vispade grädden. Smaksätt med lite pressad citron.



Dekoration
Blå, gul och rosa marsipan
Vispad grädde
Flädersaft från Brunneby

Kavla blå och gul marsipan tätt så de fastnar och går ihop med varandra. Stansa ur stjärnor så de blir både blå och gula. Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen med marsipanen och skär bort överflödig marsipan runt kanten. Vispa lite grädde smaksatt med flädersaften. Spritsa en gräddros på toppen av bakelsen. Toppa med en stjärna.

Sådär, då var konstverket färdigt!

Har du smakat Estellebakelsen? Vad tyckte du?

onsdag 9 januari 2013

Filmtips!

Nu har jag äntligen sett Le Chef, en film som jag under en tid väntat på att få se. Och den uppfyllde mina förväntningar. (Inte för att de brukar vara svåra att tillfredsställa. Jag är inte känd som någon kritisk filmvetare direkt...)

I Le Chef får vi se Jean Reno som kock för en Guide Michelin-krog i Paris, som riskerar att förlora en stjärna. Till sin hjälp tar han Jacky, som spelas av Michael Youn. Jacky är en självlärd och oerhört talangfull kock som har svårt att behålla sina jobb. Men de tillsammans blir ju fantastiskt bra!

Filmen ger en kul inblick i ett restaurangkök med hög klass och många fina uppläggningar att vila ögonen på.

måndag 7 januari 2013

Premiär för semlor!

Minisemlor till fikat
Kanske en aning tidigt för vissa, men jag tyckte det var på sin plats. Första dagen efter jullovet var jag fikaansvarig på jobbet. Självklart ville jag bjuda på något alldeles extra! Så vid halv elva på kvällen sätter jag igång med semlebak. Som tur var hade jag alla ingredienser hemma.

Jag tycker det är extra gott med mini-semlor. På det viset kommer man åt det gottaste lite snabbare, alltså mandelmasseröran. Och så ser de ju så extra söta ut när de är så små!

Det här receptet utgick jag ifrån när jag gjorde mina mini-semlor:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
140 g strösocker
250 g Kesella Kvarg (fast jag tog filmjölk)
10 g salt
1,1 kg vetemjöl
1 ägg

Till fyllningen behövs:
mandelmassa
grädde
florsocker

Gör så här

  1. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37 grader)
  2. Smula jästen i degbunken. Häll i mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt salt, kvarg/filmjölk, socker och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta degen kraftigt i några minuter tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Baka ut små, runda och släta bullar. Nu ska de jäsa i 20 minuter på plåt med bakplåtspapper under bakduk.
  7. Vispa upp ett ägg (som alternativ kan du använda vatten) och pensla bullarna.
  8. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
  9. Låt bullarna svalna av innan du fryser dem eller skär av ett litet lock på varje bulle.
  10. Gröpa ur en del av inkråmet i bullen så att det blir ett hål. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och mjölk.
  11. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och spritsa/klicka ut över bullarna.
  12. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

fredag 4 januari 2013

Eat Pray Love

Här kommer mitt första tips gällande film med fokus på mat.
Filmen heter på svenska Kärleken, lyckan och meningen med livet.

Har ni sett denna fina film? Det är en av mina favoriter! Fast jag kommer på mig själv när jag ser den, att den egentligen inte är så bra, utan det är boken som jag gillar så mycket.

Filmen/boken handlar om en kvinna som bryter upp från sitt äktenskap och ger sig ut på en årslång resa runt jorden. Första stoppen blir Italien under fyra månader där hon njuter av det italienska köket (Eat) och språket. Sedan fortsätter hon till Indien för att få en andlig upplevelse (Pray). Hon avslutar året på Bali för att hitta balans, men möter där kärleken (Love).

torsdag 3 januari 2013

Nu sätter jag igång!

Nu har jag bestämt mig för att starta min egen blogg!

Jag tycker om att laga mat och baka, men tycker att jag spenderar alldeles för lång tid på att leta reda på mina favoritrecept på olika sajter och i kokböcker. Bäst kanske vore att göra en egen sökbar databas med alla mina recept i, men på detta viset får jag ju möjligheten att dela med mig till andra. Och vad brukar man säga - delad glädje är dubbel glädje!

Troligtvis kommer det inte enbart att vara recept här, utan även annat som är matrelaterat. Så som filmtips med tema Mat. Jag har flera sådana på lager, som kommer att läggas ut inom kort.